Şarkı Nasıl Yazılır ? Profesyonellerden Şarkı Yazmanın 10 İpucu


Şarkı yazmak istiyorum ama ilham gelmiyor diyorsanız şarkı yazmaya nasıl başlanır, şarkı yazmak için ne yapmalıyız hepsini bu yazımızda sizin için anlatıyoruz. Unutulmaz melodiler bulmak ve şarkı yazarken yaratıcı sözler düşünmek zor olabilir. Şarkı yazmak bir çok farklı yaklaşım ile yapılabilecek bir şey ve en deneyimli şarkı yazarları bile kariyerlerinin bir noktasında tıkanmıştır. Her biri dünyanın en başarılı şarkı yazarlarından alıntılarla desteklenen bu 10 faydalı şarkı yazma yöntemlerine göz atın.

1. Şarkı yazmaya nasıl başlanır?

Başlamak, genellikle şarkı yazma sürecinin en zor kısmıdır. Şarkınızın ana melodisini veya merkez akorunu geliştirmek, bazıları tarafından yazmaya başlamak için en iyi yer olarak kabul edilir. Dinleyicinin kulağında dönüp duracak bir melodi, pasaj, deyim veya anahtar akor dizilimini kısacası müzikal fikri elde ettiğinizde, geri kalanını onun etrafında oluşturabilirsiniz. Ancak mükemmel fikri hemen bulmakta zorlanıyorsanız endişelenmeyin, bu yöntem herkes için değildir.

Şarkınızın ana riffinden veya melodisinden başlamak her şarkı yazarı için ideal değildir. Bazı şarkı yazarları şarkılarının başına can alıcı bir giriş yazarak başlamayı tercih ederler, bu da onları doğal olarak şarkının geri kalanına yönlendirir, diğerleri ise önce şarkı sözlerini alır ve daha sonra melodi için çalışır. Yeni bir şarkı yazmaya gelince hiçbir kural yoktur. Başlangıç ​​noktanızı belirlemek şarkı yazarına, şarkıya ve orijinal ilham kaynağına bağlıdır.

Yapılandırılmış bir şarkı yazma sürecim var. Müzikle başlıyorum ve müzikal fikirler üretmeye çalışıyorum, sonra melodi ve son olarak sözler geliyor. Bazı insanlar önce şarkı sözleriyle başlıyor çünkü ne hakkında konuşmak istediklerini biliyorlar ve sadece bir sürü lirik fikir yazıyorlar, ama benim için müzik bana ne hakkında konuşmam gerektiğini söylüyor. "
John Legend

2. Sözler önemlidir

Enstrümantal müzik yapmıyorsanız, sözler muhtemelen şarkınızın en önemli kısmıdır. Şarkı sözü yazmak, özellikle amatör şarkı yazarlarının deneyim eksikliği nedeniyle, şarkı yazma sürecinin en sinir bozucu ve zor yönü olabilir.

Şarkınızın neyle ilgili olacağına dair net bir fikre sahip olmak iyi bir başlangıçtır. Şarkı sözlerinizde tam olarak neyi anlatmak istediğinizi yazabilir, ardından melodinize uyması için sözlerinizin ritmi, yapısı ve kadansı ile oynayabilirsiniz. Nakarat için yakalayıcı sözler özellikle önemlidir, kıta kısımları ve köprü ana temanız etrafında inşa edilebilir. Karaladığınız sözleri sesli olarak okuyun ve kelimelerin ritmine dikkat edin. Bazıları daha uyumlu gelecek bazıları uyumu bozuyor gibi hissettirecek. Buna göre kelimelerin yerlerini değiştirin veya çıkarın. Yerine eş anlamlısını koyun veya tamamen başka bir cümleyle aynı şeyi anlatmaya çalışın. Kelimelerin ritmine dikkat etmek size melodinin de ipuçlarını verecek. (Civciv çıkacak kuş çıkacak 😎Nasıl? Ritmi hissettiniz değil mi? 😂)

Bakınız: Şarkı Sözü İçin Melodi Nasıl Yazılır?

"Şarkı sözleri üzerinde düşünürüm; gerçekten bunu yaparım. Günde bir satır bulurum ve sonra kafiyeli cümleyi bulmam birkaç gün alabilir."

Rod Stewart

3. İlham geldiği anda kaydedin

Bir şarkı yazarı olarak harika bir melodi veya riff bulmuşken, sadece bir saat sonra ne olduğunu tamamen unutmaktan daha kötü bir şey yoktur. Fikirlerinizi unutmak gerçekten sinir bozucu olabilir. Bu nedenle, şarkı yazmak için fikriniz zihninizde tazeyken telefonunuza hızlı bir şekilde kaydetmek veya bir kağıda karalanmış olsa bile not almak önemlidir. Şarkı üzerinde çalışmaya devam etmek için geri döndüğünüzde not aldığınız için memnun olacaksınız.

"İlham üretemezsiniz, bu yüzden çoğu benim için hala bir bekleme oyunu. Şarkı yazma konusunda hala çok fazla gizem var. Geri dönebileceğim bir yöntemim yok - ya gelirler ya da gelmezler.

Conor Oberst

 4. Gerçek deneyimlerinizden yararlanarak yazın

Tarihin en iyi şarkılarından çoğu, yaratıcılıklarını ateşlemek için gerçek hayattaki olaylardan ve travmalardan yararlanmış sanatçıların kişisel deneyimlerini anlatır. İster zor günler, ister harika zamanlar geçirmiş olun, hayat deneyimlerinizi insanları etkilemek için kullanabilirsiniz. Bu duyguları gurur duyabileceğiniz bir şarkıyla anlatın. Şarkı yazmak için konular arıyorsanız en güzel şüphesiz deneyimleriniz olur.

"Şarkı yazma konusundaki deneyimim genellikle günah çıkarma amaçlıdır, o kadar çok kendi hayatımdan ve kendi hikayelerimden alınmıştır.

Taylor Swift


5. Diğer müzisyenlerle iş birliği yapın

Şarkı yazmak veya tamamlamak için sıkıntı çekiyorsanız (-ki bir noktada herkes sıkıntı çeker!) o zaman diğer şarkı yazarı arkadaşlarınızla işbirliği yapmak yeni bir çığır açmanın ve parçanıza yeni bir bakış açısı kazandırmanın harika bir yolu olabilir. Onlara elinizde olanı gösterin, önerebilecekleri yeni fikirleri tartışın ve bu fikir alışverişinden ne çıkacağına bir bakın. Bir müzisyen arkadaşınızın fikrini alarak parçanızın dışardan nasıl algılandığını bilmek, müziğinizden en iyi sonucu almanıza yardımcı olabilir. İki kafa genellikle birinden daha iyidir.

"İşbirliğini seviyorum çünkü her şeyden önce şarkı sözü yazmakta iyiyim. Nasıl vuruş yapacağımı bilmiyorum. Enstrüman çalmıyorum. İyi bir şarkıcı değilim. Yani benim bir solo albümümü gördüğünüzde bile albümüm aslında bir işbirliği. "

Talib Kweli

6. Basit tutun ve üzerine inşa edin

Şarkınızı ilk başta olabildiğince basit tutmak, şarkı yazma aşamalarını hızlandırmanın ve şarkınızın yapısını belirlemenin mükemmel bir yoludur. 5 veya 6 parçalı grupların birçok karmaşık şarkısı, akustik gitarda birkaç akorun çalınmasıyla başladı. Şarkının temelini en basit haliyle oluşturduktan sonra, daha sonra davul, yaylı çalgılar veya başka herhangi bir ek unsur eklemeye başlayabilirsiniz. Parçanızı en başından fazla karmaşık hale getirerek işleri kendiniz için zorlaştırmayın.

"Üç akor ve doğru lirik beyit kombinasyonu, Metallica kataloğundaki herhangi bir şey kadar ağır olabilir."

Tom Morello, Rage Against the Machine

7. Ara verdiğinizden emin olun

Yeni başlayan bir şarkı yazarı için sıfırdan bir şarkı yazmak bazen sinir bozucu ve zihinsel olarak yorucu olabilir, özellikle de fikirler istediğiniz kadar kolay akmıyorsa. Çoğunlukla, enstrümanınıza veya şarkı sözü defterinize 15 dakikalık bir ara vermek, yaratıcılığın akmasına yardımcı olabilir, aradığınız fikirleri ve ilhamı görmek için zihninizin bulanmasını engelleyebilir. İster iki saat ister iki ay içinde yazılmış olsun, ne kadar uzun sürerse sürsün önemli olan tek şey nihai üründür.

Keşke hızlı şarkı yazanlardan biri olsaydım. Ama ben öyle değilim. Bu yüzden şarkının ne olduğunu öğrenmem çok zaman alıyor "

Leonard Cohen

8. Fazla düşünmeyin

Müzisyenler ve söz yazarları genellikle bizim en kötü eleştirmenlerimizdir. Kendi şarkılarınızı çok sert bir şekilde yargılarsanız hiçbir zaman bir şey yapamazsınız, bu yüzden açık fikirli olmak önemlidir. Zaman ayırmak ve şarkının her yönünü dikkatlice değerlendirmek gerekir fakat şarkı yazma sürecine devam eder, endişelenmeyi bırakıp sadece devam ederseniz işleri halletmek genellikle daha kolay olacaktır. Fazla düşünmek yeni bir şarkı yazarı için en büyük düşman olabilir. Şarkınızın temelini alın ve devam edin. Her zaman geri dönüp bir şeyleri değiştirebilirsiniz.

"Biri bana şarkı yazmayı sorarsa, sanırım bunu sadece yaparak yapman gerektiğini söyleyebilirim."

Alex Turner, Arctic Monkeys

9. Geri bildirim isteyin

Saatlerce çalışarak, şarkınızı değiştirip yeniden yaratarak zaman harcadıktan sonra, şarkınızın ne kadar iyi veya kötü olduğunu gözden kaçırmanız normaldir. Öyleyse, dürüst tavsiye vereceğine inandığınız ve fikrine güvendiğiniz birini bulun ve ondan şarkınızı eleştirmesini isteyin. Nasıl geliştirilebileceğine dair harika bir iç görüleri olduğunu fark edebilirsiniz. Şarkınızı duygularınızı incitmekten korkabilecek birilerine dinletmeyin. – siz dürüst fikirler istiyorsunuz, birilerinin onayını aramıyorsunuz.

"İşbirliğinden zevk alıyorum. Bu etkileşime sahip olan gruplardaki insanları her zaman kıskandım. Diğer insanlara müzikleriyle ilgili yardımcı olmak, kendimle ve ne yapmaya çalıştığımla ilgili olmaktan çok daha hoş bir değişiklik."

Beck

10. Başarısız olmaktan korkmayın

Biraz klişe oldu ama başarısız oluyorsanız ve içinizde olduğunu bildiğiniz şarkıyı yazmakta zorlanıyorsanız devam edin. Başarılı bir şarkı yazarlığı için sıkı çalışma, pozitiflik ve yetenek kombinasyonu dışında gizli bir formül yoktur. Efsanevi Johnny Cash'in bu sözü, konuyu mükemmel bir şekilde özetliyor.

Başarıyı başarısızlık üzerine inşa edersiniz. Bunu basamak olarak kullanırsınız. Kapınızı geçmişe kapatırsınız. Hataları unutmaya çalışmazsınız ama üzerinde de durmazsınız. Enerjinize, zamanınıza ya da alanınıza sahip olmasına izin vermezsiniz. "

Johnny Cash

 

Şarkı yazarken dikkat edilmesi gerekenler, şarkıda bulunması gereken bölümler, genelde yapılan hatalar ve çözüm önerileri için diğer yazımıza göz atın; 

Bakınız: Amatör Şarkı Yazarlarına Tavsiyeler... Sık Yapılan Hatalar... Şarkı Yazmanın Motivasyonu Nerden Gelir?

Buradaki tavsiyelerin herhangi birini faydalı bulduysanız bu makaleyi arkadaşlarınızla paylaşıp fikirlerinizi yorumlara yazın ♪

Güncel haberler ve projeler için Facebook veya Instagram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. 

Yorum Gönder

Yorum bıraktığınız için teşekkürler!

Daha yeni Daha eski