5 Basit Adımda Unutulmaz Nakaratlar Nasıl Yazılır?

Bazı şarkılar her dinlediğimizde daha da iyi hale gelir. Defalarca dinlemeden sonra bile hala iyidir. Dinleyicinizin tekrar tekrar dinlemek isteyeceği bir şarkıyı nasıl yazabilirsiniz?

5 Basit Adımda Unutulmaz Nakaratlar Nasıl Yazılır?


Eminim daha önce bir şarkıya aşık olmuşsundur. Durdur düğmesine basar ve gününüze devam edersiniz ancak şarkının bir parçası kafanızda çalmaya devam eder. Sokakta yürürken kendi kendini şarkıyı söylerken bulursun. Kendinizi şarkının bir bölümünü söylerken bulduğunuzda, muhtemelen şarkının nakaratını söylüyorsunuzdur.

Nakarat Şarkının Kalbidir

Nakarat, bir şarkı boyunca her seferinde aynı kelimeleri ve melodiyi kullanarak birkaç kez tekrar eden bir bölümdür. Tekrar tekrar söylendiği için, dinleyicilerin çabucak tanımaya başladığı ve bu kısmı dinlemek için can attığı kısımdır. Aynı zamanda şarkı söylemeye en yatkın oldukları kısımdır.

Nakarat, hem şarkının ana melodisini hem de şarkı sözünün ana konusunu içerir. Bunu şarkınızın neyle ilgili olduğunun ana fikri olarak düşünebilirsiniz. Her mısranın sözleri bir şekilde o ana fikre bağlanacaktır. Diğer bölümler, tıpkı kendi kan dolaşımınız gibi, nakarattan çıkıp tekrar oraya geri akar. Bütün bunları öncelikle sevdiğiniz şarkıları dikkatle dinleyip analiz etmenizi öneririm. Bu şarkı yazma zanaatındaki her şey gibi, etkili bir nakarat yazmak da en sevdiğiniz şarkıları çalışma ve pratik yapma meselesidir. 

Bir şarkının nakaratını nasıl anlarım ?

Bazı şarkılarda nakarat başlı başına bir bölümdür. Çok bariz bellidir, hemen anlarız. Bazı şarkılarda ise pek net görünmez. Söz yazarı nakarat olarak her mısrada tekrarlanan kısa bir dize veya ifade kullanır. Yada farklı sözlerle tekrar eden bir melodi vardır.

Bir nakarat sadece bir veya iki satır uzunluğundaysa, buna nakarat denir. Söz yazarı, dize bölümünün herhangi bir yerine bir nakarat yerleştirebilir - nakaratı her dizenin sonuna yerleştirmek popüler bir harekettir.

Belirli bir şarkının nakaratının ne olduğunu belirlemekte sorun yaşarsanız, şarkı sözüne bakmayı deneyin. Nakarat bölümü etiketlenmiş olabilir. Değilse, şarkının adını içeren ve şarkı boyunca birkaç kez yinelenen bir bölümü dikkatle dinleyin.

Bir şarkının sonunda, nakaratı arka arkaya iki veya daha fazla kez tekrarlamak, dinleyiciye şarkının bitmek üzere olduğunu bildirir.

Unutulmaz nakaratlar yazmanın 5 ipucu

  1. Nakaratlar kısadır. Genellikle sadece bir ila sekiz satır uzunluğundadır. Nakaratınızı kısa tutun.
  2. Nakarat sözleri, şarkınızın ana konusunu içermelidir. Örnek verecek olursak şarkınız kalp kırıklığı hakkındaysa, nakarat şarkı sözü kalp kırıklığı hakkında bir şeyler söylemelidir. Güzel bir manzara hakkında bir şarkıysa, koro manzarayı tarif edebilir. Bir olay veya durum anlattıysanız sonuçta olan şeyden, bıraktığı etkiden, çıkarılan dersten bahsedin.
  3. Bir şarkının nakaratı, duygusal olarak hareketliyse daha akılda kalıcı olacaktır. Nakaratlar kızgın, üzgün, sevecen, eğlenceli olabilir farketmez. Herhangi bir ruh hali bir şarkıya ilham verebilir. Kasettiğimiz duygusal olarak şarkının genelinden daha çarpıcı etki bırakacak şiddette olmasıdır.
  4. Kıta kısımlarıyla çelişen müzikler yazarak dinleyicinizin ilgisini canlı tutabilirsiniz: ritmi değiştirin, akor dizisini değiştirin, farklı bir ses tonuna geçin. Ayrıca melodinin aralığını, dizeden daha yüksek veya daha düşük notalara ulaşacak şekilde genişletmeyi deneyebilirsiniz. Mutlaka işe yarar.
  5. Nakaratı daha yüksek sesle söyleyerek vurgulayın veya mısralardan daha dramatik ses değişimleri yapabilirsiniz. Nakaratta daha fazla enstrüman veya vokal armonileri ekleyerek zenginleştirebilirsiniz.
Zaten bir nakarat şarkı sözünüz varsa, sürekli tekrarlanacak ve ana fikri oluşturacak olduğu için şarkının yarısı bitmiş demektir. Geriye kalan bölümleri bu sözlerin etrafına öreceksiniz.

Eğer bu yazıyı faydalı bulduysanız arkadaşlarınızla paylaşın. Bunun gibi faydalı içeriklerden haberdar olmak için bizi Instagram ve Facebook sayfamızdan takip edin. Burada paylaşmadığım kendi yöntemleriniz varsa yorum olarak yazın ki bizden sonra geleceklere hep beraber ışık tutmuş olalım.

Yorum Gönder

Yorum bıraktığınız için teşekkürler!

Daha yeni Daha eski