Nasıl Şarkıcı Olunur? Ünlü ve Başarılı Bir Sanatçı Olmak İçin Kariyer İçin Fırsatlarınız!

Hayallerinizi karaoke kralı seviyesinden şarkı söyleme kariyerine taşımak, yetenekten fazlasını gerektirir. O ses Türkiye, Pop Star gibi eskiden beri yapılan şarkı yarışmalarından herhangi birini izleyen herkes rekabetin ne kadar şiddetli olduğunu bilir. Ünlü bir şarkıcı olmanın standartlarını tutturmak büyük bir çaba gerektirir. Yine de bu sıkça sorulan bir sorudur, “Nasıl şarkıcı olabilirim ve bundan para kazanabilirim?” Aslında bu yazıda size şarkıcı olmak konusuna farklı bakış açıları sunmak ve yine şarkı söyleyerek yakalayabileceğiniz farklı fırsatlar göstermek istiyorum.

Tatmin edici bir müzik kariyeri elde etmek için mutlaka ünlü bir şarkıcı veya yıldız olmanız gerekmez. Bu yazı, kariyer seçenekleriniz ve sesinizle kazanmak için yapmanız gerekenler konusunda size yol gösterecektir.


Şarkıcılıkta Hiç Aklınıza Gelmeyen Kariyer Seçenekleri

Bir vokalistin kariyeri canlı performanslardan, kaydedilmiş parçalardan veya her ikisinden oluşabilir.

1. Yedek Şarkıcılar


Birçok ünlü şarkıcı yedek veya geri vokal olarak başlar ve daha sonra konser açılışlarında performans gösterme fırsatı bulur. Bazı profesyonel şarkıcılar niş bir alanda belirli mekanlarda performans gösterirken, diğerleri dengeli bir performans mekanları karışımına sahiptir.

2. Bir Grupta Vokalist Olmak


Şarkı söyleyerek kazanç elde etme konusunda gerçekçi bir anlayış geliştirin. Şarkıcıya ihtiyacı olan onlarca yerel grup var. Bir gruba solist olarak katılmanız, ortaya çıkmak, gelişmek ve hatta biraz para kazanmak için önemlidir. Başarılı cover grupları genellikle hem yerel mekanlarda iyi iş yapar hem de gelecekleri parlaktır. Diğer müzisyenlerin popüler hitlerini iyi çalmak, vokal becerilerinizi geliştirmek, kendinizi göstermek ve sahnedeki varlığınızı geliştirmek için harika bir yöntemdir.

Herkesin kaderinde canlı performans olmadığını unutmayın. Bazı şarkıcıların sahne korkusu vardır ve kalabalıkların önünde şarkı söyleyemezler. Bu bizi stüdyo profesyonellerine götürür.

Vokal becerilerinizi geliştirme konusu ilginizi çekiyorsa şu yazımıza göz atabilirsiniz;
👉Şarkı Söyleme Şeklinizi Değiştirecek 10 Ses Isıtma Egzersizi

3. Stüdyo Profesyonelleri


Profesyonel bir şarkıcı olarak para kazanmak için stüdyo performanslarıyla jingle reklam müzikleri, kurumsal şarkılar, görsel içerikler için kaydedilen arka plan müzikleri vs yapabilirsiniz. Şarkıcılık kariyerlerinin en göz alıcısı değil ve kesinlikle bu şekilde de bir gecede rock yıldızı olmak diye bir şey yok, ancak sizi hobi seviyesinden profesyonelliğe taşır ve kariyer yolunda birçok kapı açması da olası.

4. Gösteri Şarkıcıları


Düğünler, bar programları ve kurumsal etkinlikler gibi canlı etkinliklerde sunucu, DJ ve şarkıcı karışımını oynayabilecek şov şarkıcıları da var. Yinelemekte fayda var; bunlar bir şarkıcı olarak kariyer geliştirmenin ve aynı zamanda vokal yeteneklerinizi başarıya hazırlamanın yollarıdır.

Bu gerçek vokal performanslarının yanı sıra, şarkıcılık kariyerine giden yolu açan başka yollar da vardır.

Ünlü Bir Şarkıcı Olmak İçin Hangi Yoldan Gitmeliyim?


Profesyonel bir şarkıcı olmak her zaman pop şarkıları söylemekle veya hatta şarkı söylemekle başlamaz. Birçok şarkıcı kendilerini söz yazarı olarak görür. Tıpkı vokalistler gibi, şarkı yazarları da müzik endüstrisinde birçok yönden profesyonel bir yaşam sürüyor.

Şarkı yazarları, diğer şarkıcılar için şarkı yazmanın yanı sıra müzikal tiyatro gösterileri, televizyon, filmler ve reklamlar için şarkı yazma fırsatlarına da sahiptir. Ayrıca, yıldız bir şarkıcı gibi, en iyi söz yazarları da çalışmalarından telif hakkı kazanabilirler.

Bugün hepimizin tanıdığı pek çok isim kariyerlerine öncelikle yazdığı şarkıları başka sanatçılara vererek başladı. Sonrasında verdiği tüm şarkılardan oluşan kendi albümlerini yaparak tanındılar. Profesyonel şarkı söylemeye giden yol her zaman doğrudan ses dersleriyle başlayıp sözleşme imzalamaya doğru gitmez. Arka planda çalan bir müzisyen olmak da dahil olmak üzere, ayağınızı kapıdan içeri sokmanın çeşitli yollarına bakmaktan korkmayın.

Bir grupta enstrüman çalmak veya yedekte olmak bile olabilir. Müzik endüstrisinde ilgi duyduğunuz her şey size profesyonel bir şarkıcılık kariyerinin kapısını açabilir.

Şarkı söylemiyor veya performans sergilemiyorsanız kapıdan içeri girmek nasıl yardımcı olur?


Ağ Kurmaya Başlayın – Kapıdan içeri girdiğinizde bağlantılar ve ilişkiler geliştirirsiniz. Bu, yaratıcı becerilerinizi ve ses becerilerinizi keskin tutmaktan da önemlidir.

Bir Temsilci Düşünün – Örneğin, ticari jingle söylemeye başlamak için bir temsilci/ajansa ihtiyacınız olacak. Ağınız ve sizi savunan çevreniz ne kadar büyükse, daha fazla görünürlükle daha büyük konserler alma şansınız o kadar artar.

Profesyonel Olun – Tüm konserlere profesyonel bir tavırla gelin, yani her yerde altın ve parıltılı bir giyinme odası bekleyen Mariah Carey gibi davranmayın. İşinizi profesyonelce ve iyi bir tavırla yapın. Bugünün reklam yönetmeni, yarının film müzikleri üzerinde yıldızlarla çalışan birinci sınıf film yönetmeni olabilir.

İyi Bir İtibar Yaratın – İyi, eğlenceli ve güvenilir olduğunuz için herkesin birlikte çalışmak istediği kişi olarak itibar kazanmaya çalışın. Bazen bu, müzik işinde yetenek kadar önemlidir. İnsanlar onlarla çalışmak ve onlara yardım etmek istedikleri için çok para kazanan birçok yeteneksiz insan var.

Kendinizi Geliştirin – Harika bir şarkıcı veya söz yazarı olabilirsiniz, ancak her iki konunun da en iyisi olmak için diğer becerilerinizi geliştirin. Bir müzik yapımcısının birlikte çalışmak isteyeceği bir profesyonel ve insanların duymaktan keyif aldığı yetenekli bir vokalist olmayı deneyin.

Dışarı Çıkın – Elbette, kariyerinizi fırlatmak için küçük veya büyük bir yetenek yarışmasına katılmaktan çekinmeyin. Sadece 1 kazanan olduğunu unutmayın; ve bu eğer siz değilseniz, bir sonraki adımınızı planlamış olduğunuzdan emin olun.

Şarkıcı Olmak İçin Üniversite Şart mı?


Üniversite eğitimi size zarar vermezken, profesyonel bir şarkıcı olmak için müzik alanında lisans derecesi gerekli değildir. Gördüğünüz gibi, ünlü bir şarkıcı olmak, profesyonel bir şarkıcı veya müzisyen olmakla karşılaştırıldığında aynı şey değil. Bu nedenle, profesyonel alet çantanız olması zorunludur.

Her şeyden önce, açık fikirli olun. Tarzımızın dışında veya iyi olmadığı gibi sebeplerle bazı işleri yapmaya direniriz ama güvenilir bir danışmanın, işi bilen bir dış gözlemcinin fikirlerine her zaman kulak vermeniz gerekir. Bir sanatçı olarak yaratıcılığını sürdürmek, aynı zamanda güvenilir danışmanları dinlemek anlamına gelir.

Tabii ki, alet kutunuzda vokal pratiği ve düzenli eğitim de bulunması gerekli. Aralığınızı genişleten ve yeteneklerinizi ince ayar yapan çevrimiçi vokal eğitimi kaynaklarından bile yararlanabilirsiniz. Ancak, bu sadece şarkı söylemenin ötesine geçer. Çeşitli müzik türleri üzerinde çalışmak ve farklı enstrümanlarla uğraşmak yeteneğinizi parlatacak bir çalışmadır. En sevdiğiniz şarkılarla oynayın ve onları yeni, farklı şekillerde deneyin.

Eğer sadece bir Cuma gecesi karaoke kralı olmak istemiyorsanız ve niyetiniz bir profesyonel olmaksa, bir yönetmenin istediği aynı repliği 15 farklı tonlama ile söyleyebilen profesyonel bir oyuncu gibi, siz de istediğiniz şarkıyı alıp sunumu değiştirebilmeniz gerekir. Bu, tempoyu değiştirmek, farklı tarzlara uyarlamak, acapella yapmak olabilir.

Her şekilde kendinize meydan okuyun. Hiç şüphesiz bir hit haline gelen yepyeni bir sesle ne zaman bir şey bulacağınızı asla bilemezsiniz.

Bir İş Olarak Şarkıcılık Kariyeriniz


Şarkıcılık kariyerinize ilk günden itibaren bir iş olarak bakın. Kazanç elde etmeye başladığınızda ve küçük çaplı da olsa bir şeyler olmaya başladığında, becerilerinizi keskin tutmaktan fazlasını yapmanız gerekir.

Bir İş Planı Yapın ve Hedefler Belirleyin – Sizi mevcut durumunuzdan beş veya on yıllık bir plana çıkaracak hedefler içeren bir iş planı oluşturun. Hedefleri daha küçük eylem planlarına ayırın.

Defter Tutma Prosedürlerini Ayarlayın – Giderleri takip etmenize ve karınızı belirlemenize yardımcı olacak muhasebe sistemleri ve rutinleri oluşturun. Bu sadece vergi zamanında yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yaptığınız şeyin işe yarayıp yaramadığını gözden geçirmeniz ve yeni kararlar almanız için size somut bir şey verir.

Ciddiye Alın – Performans eğlenceli olsa da, işinize, vücudunuza, özellikle de sesinize dikkat ederek yaklaştığınızdan emin olun. Bir şey olursa ve şarkı söyleyemezseniz, kariyer umutlarınız fanteziden başka bir şey olmaz.

Şarkıcı Olmak İçin Gerekenler


En iyimser tabloda bile, muhtemelen herkesin ünlü bir şarkıcı olmayacağı gerçeğinin çok iyi farkındasınızdır sanırım. Ayrıca, tüm işler doğru yapılırsa bile, garantisi yoktur. Başarı için gerçek bir denklem yoktur, çünkü herhangi bir sanatsal arayış gibi, başarı da tamamen öznel olan izleyicinin alımına bağlıdır.

Ancak ünlü şarkıcılara bakarsanız, birkaç yaygın özellik fark edeceksiniz.

1. Müzik yeteneği – Bu bir ön koşuldur.

2. Karizma – Sahnede ve sahne dışında. Bunlar bir partide gördüğünüz ve konuşmak, arkadaş olmak istediğiniz insanlar. Sadece insanları çekiyorlar.

3. Bir Tarz – Bir tarzları var, onları farklı kılan bir şey.

Vokal yeteneği geliştirilebilir ve inşa edilebilir, ancak genellikle bunun doğal bir temeli vardır. Karizma ise çok büyük bir hediyedir. Birine doğuştan gelen müzik yeteneğini geliştirmesini öğretebilirsiniz; ama basitçe söylemek gerekirse, herkes karizmatik değildir.

Eğer bu yazıyı faydalı bulduysanız arkadaşlarınızla paylaşın. Bunun gibi içeriklerden haberdar olmak için bizi Instagram ve Facebook sayfamızdan takip edin. Eklemek istedikleriniz varsa yorum olarak yazın ki bizden sonra geleceklere hep beraber ışık tutmuş olalım.

Şu yazılar da ilginizi çekebilir;
👉 Her Müzisyenin Aşması Gereken 10 Bilinmeyen Sorun

17 Yorumlar

Yorum bıraktığınız için teşekkürler!

  1. bana yardım cı olurmusunuz lütfen ben talha çalın

    YanıtlaSil
  2. Şarkıcı olmak için hefeslanmiştim

    YanıtlaSil
  3. Bende şarkıcı olmak için ölüp bitiyorum .tek aşkım müzik ama henüz 16 yaşındayım muhteşem bir sesim var 3 oktav.sahne yeteneğim desen mükemmel
    +99362376715

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende ama sadece 13 yaşımdayım

      Sil
  4. şarlıcı olmak istiyorum sesimde fena değil yardımcı olabilirmisiniz

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar sesim şahane şuanda 18 yaşındayım 9 yaşından bu yana bu işle uğraşıyorum bağlamamla söylüyorum sesim baya baya güzel desteklerinizi bekliyoruz 05376029252

    YanıtlaSil
  6. Hayallerimi gerçekleştirmek istiyorum bana yardımcı olun sesimde çok güzeldir

    YanıtlaSil
  7. Ben Sıla sanatçı olmak için doğdum desem yalan olmaz 5 yaşından beri şarkı söylemeye başladım şu an 17 yaşındayım okulu bıraktım okulda çok kez sahneye çıktım tek tutkum Sanatçı olabilmek müzik benim ruhumda var lütfen yardımcı olun kendimi baya geliştirdim Birgün olucam diye hep bekledim Lütfen

    YanıtlaSil
  8. Saki söylemek isterim.

    YanıtlaSil
  9. Ben güneş Şanlıurfa da yaşıyorum 13 yaşındayım kurce ve Türkçe şarkılar uydurup söylüyorum. Lütfen bu hayalimi gerçekleştirin.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba ben Duru sanatçı olmakla uğraşıyorum müzik ve resim şu an 13 yaşındayım 4 yaşımdan beri müzik ve resimle uğraşıyorum İtalyanca öğreniyorum gelecekte üniversiteyi orada oluyu

    YanıtlaSil
  11. Ben duru yanlışlıkla yayınlaya bastım o yüzden bunu yazıyorum İtalya’da üniversiteyi okuyup orada şarkıcı ve ressam olmayı planlıyorum lütfen destek olun 🙏

    YanıtlaSil
  12. Ben şarkici olmak istiyorum lütfän yardym edin

    YanıtlaSil
  13. Mrb bende sanatçı olmak istiyorum
    13 yaşımdan beri şarkı soyluyom.evde şuan.17 yassindayim
    Bana yardimci olurmusunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Knk bende aynı durumdayım aynı yaştayız ve inan bana halende çaba sarf ediyom tesadüfmü bilmem ama varmısın beraber şarkı sözü yapıp 2 sanatçı yolundangitmek düşüncemi düşün #serd4lx
      İstafram hesabım ulaş

      Sil
    2. Ortaokul son sınıf il yarışmasında 1ci oldum ve şarkıcı olma tutkum zaman başladı kendimden okadar çok eminim ki bana Bi umut ışığı sunulsa mükemmel yerlere gelrim tek ricam destek olursanız çok sevinirim 05343890215

      Sil
Daha yeni Daha eski