Şarkı Söyleme Şeklinizi Değiştirecek 10 Ses Isıtma Egzersizi

Herhangi bir şarkıcı veya ses sanatçısı, günlük rutin vokal ısınmalarına kesinlikle sadık kalır; dudak egzersizlerinden nefeslerine kadar… Pratik yapmanın çalıştığınız şeyi mükemmelleştirdiği sözü, gerçekten sesiniz hakkında da son derece doğru. Bacaklarınızı esnetmeden maraton koşmayacağınız gibi, sahneye ya da stüdyoya da sesinizi ısıtmadan gitmemelisiniz.

10 Ses Isıtma Egzersizi

Neden Ses Isıtma Egzersizleri Yapmalısınız?

Vokal ısınma egzersizleri yapmak için pek çok neden vardır, ancak en önemlisi, en değerli varlıklarınızdan birini, şarkı söylediğiniz sesinizi aktif olarak korumanız ve sesinizi verimli şekilde kullanmanıza fırsat vermesidir.
Ses telleriniz hassastır ve onlara dikkatli davranmanız gerekir. Bu kasları esnetip rahatlatarak gerginlik, hasar ve ses kaybı riskini azaltırsınız. Ses ısıtma egzersizleri ayrıca ses çatlaklıklarını düzeltmek, nefes egzersizleri yapmak ve ses aralığını geliştirmek isteyen şarkıcılar için çok iyi sonuçlar verir. İster şarkı söylemeyi öğreniyor olun ister kariyerinizin zirvesinde olun, ses ısıtmaları, vokal eğitim planınızın standart bir parçası olarak gelmelidir.

Sesini en üst düzeyde tutmak ve şarkı söyleme şeklinizi değiştirmek istiyorsanız yapabileceğiniz en iyi 10 ses ısıtma egzersizine gelin hep birlikte bakalım.

Sesinizi Isıtmak İçin İpuçları

  • Sesinizi her gün en az on dakika ısıtın.
  • Bir sahne veya stüdyo performansından önce daima ses ısıtmaları ve vokal egzersizleri yapın.
  • Yavaşça başlayın.
  • Şüpheniz varsa, ses terapisine veya kaslarınızı, nefesinizi ve ses tellerinizi nasıl mükemmel durumda tutabileceğinizi gösterecek bir vokal koçuna yatırım yapın.

Şarkı Söyleme Şeklinizi Değiştirecek 10 Ses Isıtma Egzersizi

1. Dudak Trilleri


Dudaklarınız kapalıyken hava üflemenin sesinizi nasıl etkileyeceğini merak edebilirsiniz. Dudak trilleri, nefes verme dayanıklılığını geliştirmek için mükemmel bir egzersizdir ve hepimiz daha iyi nefes kontrolünün daha iyi şarkı söylemeyi sağladığını biliyoruz.

Dudaklarınızı kapalı tutun, gevşetin ve hava üfleyin, dudaklarınızı gevşek tuttuğunuzdan emin olun. Dudak trilini yaparken, 4’e kadar sayın. Bu vokal egzersizi, trilinize başlamadan önce derin bir nefes almanız gerekeceğinden nefes kontrolüne de yardımcı olacaktır. Dayanıklılığınız arttıkça ve göğsünüz sıkılaştıkça, daha uzun süre dudak trili yapmaya başlayabilirsiniz.

Nasıl yapıldığını görmek için bu videoyu izleyin.


2. Dil Trili

Dil trili dudak triline benzer, ancak burada dudaklarınız yerine dilinizi titretmek için hava kullanacaksınız. Dilinizi doğrudan üst dişlerinizin arkasına yerleştirin. Derin bir nefes alın ve nefesinizi verirken dilinizin “r” sesiyle titreştirin. Nefesinizi verirken sesinizi sabit tutmaya çalışın.

Yine, dayanıklılığınız arttıkça, dil trillerinizi daha uzun süreler boyunca uygulayabileceksiniz. Tril sırasında sesinizi yukarı ve aşağı hareket ettirerek perdenizi de değiştirebilirsiniz.

3. Solfej

Solfej öğrenmek, şarkı söylerken entonasyonu önlemek için mükemmel bir egzersizdir. Bu temiz küçük aktivite sadece sesinizi güçlü tutmakla kalmayacak, aynı zamanda ses aralığınızı geliştirecek ve kulaktan doğru perdeyi tanımanızı sağlayacaktır.

Solfeji bir piyano ile veya sadece akapella olarak pratik yapabilirsiniz. Doğru sesleri mükemmel bir şekilde vermenize yardımcı olacaktır. Solfej pratiği yaparak ilerledikçe, ne kadar yükseğe çıkabileceğinizi görmek için her seferinde daha yüksek bir perdeden başlayabilirsiniz.

Farklı tonlarda yapabileceğiniz pek çok Solfej alıştırması mevcut. Ben aşağıda verdiğim videodan başlamanızı tavsiye ederim.

4. Mırıldanma

Mırıldanma egzersizinin en iyi yanı, nasıl yapılacağını zaten biliyor olmanızdır😊 Şarkı söylemeye başlamadan önce bile muhtemelen mırıldanıyordunuz. Mırıldanmak, sesinizi zorlamadan ses tellerinizi ve ses tellerinizi çalıştırmanın nazik bir yoludur. Dudaklarınızı birleştirin ve beş aşamalı bir gam veya solfej boyunca mırıldanın.

Bu vokal egzersizini 3-5 kez tekrarlayın. Başlangıç ​​notanızı her seferinde bir adım aşağı hareket ettirerek şarkı söyleme aralığınızın alt sınırınıza doğru çalışın. Ardından, bir sonraki turda bir adım daha yükseğe çıkarak sesinizin en üst noktasında çalışın.

5. Göğüs ve Kafa Sesleri

Göğüs ve kafa sesleri pratikleri birbirine üstünlüğü olmayan iki farklı vokal ısınmadır. Göğüs ve kafa seslerinizi belirli melodilerle çalınan kelimelerle yada ‘A’ ve ‘U’ vokalleriyle çalışabilirsiniz.

Kullanacağınız melodi ve harfler gırtlağınızın uygun şekilde yukarı çıkıp aşağı inmesini sağladığından özellikle seçilmiştir. Şarkı söylerken göğüs sesi ile kafa sesleri arasında geçiş yapmakta zorlananlar için harika bir egzersizdir.

Bu egzersiz için şu videoyu öneriyorum;


6. Siren Sesi

Siren sesini taklit etmek, şarkı söylerken kaslarınızı aşırı germeyecek, ses aralığınızı ısıtmanıza yardımcı olacak ve sonik titreşimlerin vücutta dolaşmasını teşvik edecek, düşük etkili harika bir ses egzersizidir.

Bir itfaiye aracının acil bir durumdayken çıkardığı sesi düşünün ve basitçe taklit edin. Vokal aralığınızdaki en düşük notadan başlayın ve en yükseğe çıkarın. Isınma, şarkı söyleme rutininizin bir parçası olarak bu egzersiz, vokal eğitim planınıza iyi bir takviyedir.


7. Konuşma için Tekerlemeler

Tonlama ve diksiyon, iyi şarkı söylemek isteyenler için iki temel unsurdur. Sesini canlı ve net çıkarabilmek, yalnızca bir oyuncunun sesine mahsus bir şey değildir. Aynı zamanda şarkıcıların seslerini ilerletmelerine ve güçlü bir vokal sunumuna sahip olmalarına yardımcı olur.

Artikülasyon dişlerinizden, dilinizden, dudaklarınızdan ve çenenizden gelir. Dil bükümleri, bu kasları germenize, kas gerginliğini azaltmanıza ve sesinizin nereden geldiğini fark etmenize yardımcı olacaktır.

Ses eğitiminizin bir parçası olarak deneyebileceğiniz bazı favori tekerlemeler:

  • Gagavuz kuşunun gagası gerdandan sarkar, ger ger gerilen gergefin gültası Galata’dan galat gergedana gül atar.
  • Kara kızın kısa kayışını kasışına kızmayışına şaşmamışsın da, kuru kazın kızıp kayısı kazışına şaşmış kalmışsın.
  • Kapıyı kıcır gattırıcılardan mısın, ocağı kıvılcımlattırıcılardan mısın? Ne kapıyı kıcırdattırıcılardanım ne ocağı kıvılcımlattırıcılardanım.
  • Be birader buraya bak, başı bereli burma bıyıklı bastı bacak bayan berberiyle bizim Bedri bey birlikte bir pirinci birinci buluşta birbirine dizip Bursa pazarına indi.
  • Uykucu Ülkü, ucu tüllü üç örtüyü ütüyle ütüleyip de mi üstüne örtünmeli, üç örtünün ucunu tülleyip ütüleyip de mi üstüne örtünmeli?


8. Açık Ünlüler

Şarkı söylerken ağzınızı şekillendirmek, daha iyi bir vokal tekniği kazandıracak başka bir egzersizdir. Beş tonlu bir gamda “o” sesiyle söyleyerek başlayın. Ses aralığınızın üst ortasından başlayın ve yarımşar ses aşağı inin.

Bu alıştırmayı tüm sesli harflerle tekrarlayın, ağzınızın şekline ve her bir sesli harfin boğaz kaslarını nasıl açıp kapattığına çok dikkat edin.

Daha sonra, ünsüzlerin her birinin içindeki sesli harfleri not ederek aynı tekniği ünsüzlerle de uygulayabilirsiniz. Şarkılarda ünsüz harflerinizi kapattığınızda, söylediğiniz şarkı kulağa uygunsuz gelecektir çünkü gırtlağınızdaki kasları fiziksel olarak çeker ve ses tellerinizin pozisyonunu değiştirirsiniz.

Ünlüleri ve ünsüzleri nasıl telaffuz ettiğinizde ustalaştıktan sonra, kontrolü kaybetmeden tonları değiştirebileceksiniz.


9. Esne ve Boğazını Aç

İster çok fazla itiyor olun, ister ses teli felci veya reflü larenjit gibi bir ses bozukluğundan muzdarip olun boğazda gerginlik birikebilir. Bu egzersizin amacı, boğazınızın Adem Elması bölgesindeki ses tellerindeki gerilimi gevşetmek.

Parmaklarınızı Adem Elmanızın üzerine koyun ve Adem Elmanızın nasıl yukarı doğru hareket ettiğini fark ederek yutkunun. Parmaklarınızı orada tutun ve aynı harekete dikkat ederek bir esneme alıştırması yapın. Aşağı doğru hareket, boğazınızdaki gerilimi serbest bırakır.

Beş kez esneyin ve sonunda “ah” gibi rahat bir ses tonuyla nefes verin. Esnemek aynı zamanda yumuşak damağınızı rahatlatacak, size daha iyi ses ve nefes desteği sağlayacaktır.


10. Yüz Masajları

Bu egzersiz ses kaslarınızı germez, ancak gerginliği gidermeye ve nefesinizi iyileştirmeye yardımcı olur. Bu da şarkı söylediğiniz sesinizi geliştirir. Çene, şarkı söylemeye başlayabileceğiniz oral çerçeveyi oluşturur; bu nedenle çeneniz, gırtlağınız, diliniz ve dudaklarınız üzerinde daha fazla kontrole sahip olabilmeniz için gevşetilmelidir.

Kan akışını uyarmak için parmaklarınızı kullanarak çene ve ağzınızın etrafındaki kaslara dairesel hareketlerle masaj yapın.

Hatta ağzınızı birkaç kez açıp kapamadan önce ağzınızın iç kısmına masaj yapmalısınız. Çenenizle çiğneme hareketi yaparken ses aralığınızda gezinin. Bu şeyler, bu kasları germeye ve gerginliği serbest bırakmaya yardımcı olacak ve sesinizi daha güvenli, daha güçlü hale getirecektir.

Eğer bu yazıyı faydalı bulduysanız arkadaşlarınızla paylaşın. Bunun gibi içeriklerden haberdar olmak için bizi Instagram ve Facebook sayfamızdan takip edin. Burada paylaşmadığım kendi yöntemleriniz varsa yorum olarak yazın ki bizden sonra geleceklere hep beraber ışık tutmuş olalım.

Yorum Gönder

Yorum bıraktığınız için teşekkürler!

Daha yeni Daha eski