Sesinizi Geliştirecek 11 İpucu

Önceki yazılarımda sesimize zarar vermeden şarkı söylemek için yapmamız gereken ses ısıtma egzersizlerinden ve performansımıza olan etkilerinden bahsetmiştim. Sesin gelişimi elbette sadece ses ısıtma egzersizleri değil, bunun yanında nefes kontrolü, iyi bir duruş vb gibi çalışmaların bütünüyle mümkün.

Bu yazımızda sesinizi nasıl geliştireceğinize dair vereceğimiz şarkı söyleme ipuçları, sadece şarkı söylemeye yeni başlayanlar için değil. Bunlar, performansınızı profesyonel bir düzeye taşıyabileceğiniz ipuçları ve alıştırmalardır. Nefes almak, iyi bir duruş, ses ısınmaları, vokal egzersizleri, diğer küçük ses eğitimi ipuçları ve püf noktaları ses rezonansınızı parlak ve net tutacaktır.


Şimdi sesinizi geliştirmenize yardımcı olacak bazı temel ipuçlarına bakalım:

1. Zayıf Noktalarınızı Belirleyin


• Nasıl şarkı söylediğinizi öğrenmenin harika bir yolu, zaten bildiğiniz bir şarkıyı söylerken kendinizi kaydetmektir. Bu profesyonel bir kayıt olmak zorunda değildir. Kayıt almak için akıllı telefonunuzda veya bilgisayarınızda kayıt düğmesine basmanız yeterli.

• Daha sonra kendi versiyonunuzu orijinal şarkıcı versiyonu ile karşılaştırın.

• Tüm hatalarınızı not edin. Ses aralığınız çok mu zayıftı? Yanlış notaları mı bastınız? Nefesiniz çok mu kısaydı?

Zayıf yönlerinizi bilmek, sesinizi nasıl geliştireceğinizi öğrenirken üzerinde çalışmanız gereken sorunlu alanları belirlemenize yardımcı olacaktır.

2. Günlük Uygulamalar Yapın


Sesiniz için günlük bir egzersiz, ses tellerinizi güçlendirecek, ses aralığınızı geliştirecek ve daha iyi bir ses tonu geliştirecektir.

Günde en az otuz dakika şarkı söyleme pratiği yapmalısınız (önce ısınmalarınızı yaptığınızdan emin olun).

Günlük bir rutininiz yoksa, bir vokal koçu ile birlikte oluşturabilirsiniz.

3. Sesinizi Isıtın

Şarkı söylemeden önce boğaz ve ağız kaslarınızın bakımı ve onları ısıtmanız en önemli adımlardan biridir. Unutmayın, sesiniz bir kastır ve herhangi bir kas gibi, adım atmadan önce ısınması gerekiyor. Ses eğitimi için yararlanabileceğiniz bir sürü vokal ısınma egzersizi var.

4. Nefes Egzersizlerini Öğrenin


Nefes egzersizleri, şarkı söyleme yeteneklerini geliştirmek isteyenler için mükemmel bir başlangıçtır. Nefesiniz ne kadar iyi olursa, şarkı söyleme sesiniz o kadar güçlü olur. Nefes egzersizleri ayrıca stresi azaltmak ve sağlıklı bir zihin durumunu desteklemek için de kullanılır.

Birçok insan, solunum söz konusu olduğunda akciğer kapasitesini tam kullanmaz. Bu, diyaframlarında çok fazla kullanılmayan potansiyel bırakır. Bu potansiyelden yararlanırsanız sahip olabileceğiniz gücü hayal edin.

Bir farkındalık ve gevşeme egzersizi olarak, omuzlarınızı aşağıda, göğsünüzü rahat ve nefesinizi güzel ve derin tutarak çalışın. Nefes verirken sabit çıkan bir "ss" sesi vermek de hava akışınızı kontrol etmenin harika bir yoludur. Diğer bir egzersiz ise 4 sayı nefes almak, 4 sayı tutmak ve 4 sayı nefes vermektir.

5. Sesinize Yatırım Yapın


Sesinizi enstrümanınız olarak görmeye başlamak istiyorsanız, ona özen göstermeniz çok önemlidir. Toz toplaması veya paslanması için bir gitar veya piyanoyu bir kenarda bırakmazsınız. Sesinizi de şansa bırakmayın.

Günde sekiz bardak su içmek, ses zarlarını nemli tutmanın ve dolayısıyla sesinizi sağlıklı tutmanın mükemmel bir yoludur. Sigara içmek, çığlık atmak veya sesinizi aşırı derecede zorlayan herhangi bir şeyden kaçınılması gerektiğini söylemeye gerek yok. Dumanlı bir ortam bile boğaz ağrısına sebep olabilir.

6. Doğru Duruş Pozisyonunu Öğrenin


Duruş, güçlü bir ses aralığı geliştirmede ve sesinizi nasıl geliştireceğinizi öğrenmede önemli bir rol oynar. Sarkmış omuzlar, kambur duruş ve hatta eğik bir kafa bile perdeyi, tonu ve nota üretme gücünüzü olumsuz etkileyebilir.

Şarkı söylerken hava vücudunuzdan geçer; yani oturarak veya eğilerek diyaframınızın tamamen genişlemesini durdurursunuz. İyi bir duruş, havanın akıcı bir şekilde hareket etmesini sağlayabilir, boğazınızı açık tutabilir ve yüksek notaları daha uzun süre çıkarmanıza yardımcı olabilir. İyi bir duruş, sesinizi daha etkili bir şekilde yansıtmanıza da yardımcı olabilir.

Ses aralığınızı geliştirmek için en iyi şarkıcı duruşu, dizleriniz açık ve ayaklarınız da omuz genişliğinde açıkken dik durmaktır. Omuzlarınızı ve karnınızı rahat tutmaya çalışın. Çenenizi biraz aşağı eğmek, yüksek notaları çıkarmanıza yardımcı olabilir ve sesinize daha fazla güç ile daha iyi kontrol verebilir.

Şarkı söylerken daha iyi bir duruş sağlamanın etkili bir yolu uzanmaktır. Bu şarkı söyleme egzersizi, vücudunuzu , ayağa kalktığınızda taklit edilebilecek düz bir çizgide tutmanıza yardımcı olur.

7. Doğru Telaffuzu Çalışın


Bir aynanın önünde dururken, A-E-I-O-U sesli harflerini telaffuz ederken çenenizin nasıl hareket ettiğine iyi bakın. Bu harfleri söylerken çeneniz kapanıyorsa, çenenizi yaklaşık 4 cm açık tutmaya çalışın. Tutamıyorsanız dişlerinizin arasına mantar vb bir şey sıkıştırmayı deneyebilirsiniz. Çenenizi açık tutarken bu sesli harfleri söyleyene kadar tekrarlamaya devam edin.

Bu egzersizi ne kadar çok uygularsanız, kas hafızanıza o kadar çok yerleştirirsiniz. Şarkı söylerken bu teknikte ustalaşırsanız, sesiniz daha yüksek ve notalarınız daha net çıkacaktır.

8. Yüz Kaslarınızı Esnetin


Yüzünüzde ve boynunuzda on grup kas vardır. Bu kasları, üzerlerinde kontrolü sağlamak için esnek tutmak önemlidir. Bu kasları düzenli olarak germek, ses tellerinizi daha güçlü şarkı söylemeye hazırlamada katkıda bulunacaktır.

Bu kasları gevşek ve esnek tutmaya yardımcı olabilecek bazı egzersizler vardır. Bunlar esneme, dudaklarınızı büzme, genişçe gülümseme, gözlerinizi yuvarlama, kaşlarınızı kaldırma.

9. Ses Aralığınızdaki Tüm Sesleri Çalışın


Yüksek notaları çıkarmanın ses aralığına hakimiyette zirveye çıkmak olduğunu düşünebilirsiniz ancak uzmanlar içinizdeki dürtüye direnmeniz ve bu hareketleri yaparken düşünmeniz gerektiğini söylüyor.

Kafa sesiniz ile göğüs sesiniz arasındaki farkı öğrenmek, şarkı söyleme aralığınızı genişletmenize yardımcı olabilir. Farkı bilmiyorsanız, araştırabilirsiniz. Vokal koçunuz, baş ve göğüs seslerinizi etkili bir şekilde kullanmanıza yardımcı olabilir.

Bu yüksek notaları çıkarmanın bir başka yolu da şarkı söylerken ağlıyormuş gibi yapmaktır. Yani tabii ki sahnede değil, evde pratik yapmak için... 😊 Ağlıyormuş gibi davranmak tiroidin eğilmesine neden olur ve bu da o yüksek notalara ulaşmanıza yardımcı olur. Yeterince pratikle, sahte ağlamaya gerek kalmadan bu notaları çıkardığınızı göreceksiniz.

10. Metronom ile Çalışın


Sabit bir tempo tutmakta zorluk çekiyorsanız veya sabit bir temponuz olup olmadığından emin değilseniz, ihtiyacınız bir metronom’dur.

Farklı türde metronomlar vardır fakat hepsini de şarkı söylerken sabit bir hızda ilerlemek için farklı tempolara ayarlayabilirsiniz. Bir metronomla şarkı söylemek, tempo doğal olarak nasıl tutturacağınızı ve koruyacağınızı öğrenene kadar sabit bir tempoda kalmanıza yardımcı olabilir. İnternetten indirebileceğiniz birçok metronom uygulaması var. Hatta metronomla şarkı söylerken kayıt edebilmenize imkan veren pek çok müzik uygulaması var. Böylelikle kayıdınızı dinleyerek hatalarınızı görme şansınız da olur.

11. Sesinize Güvenin


Şarkı söyleme sesinizi nasıl geliştireceğinizi öğrenirken güven önemli bir rol oynar. Şarkı söylerken sesinize inanmıyorsanız, özgüven eksikliğiniz sesinize yansır. Ne yazık ki, çatlayan bir ses, başarısız tonlama, mırıldanma ve hem nefes hem de duruşla mücadele başınıza gelebileceklerden bazılarıdır.

Kendinden emin bir ses daha doğru çıkar. Aşırıya kaçması ya da mükemmel olması gerekmez. Güven ayrıca sizi daha iyi bir performans sergileyen ve izlemesi çok daha keyifli bir şarkıcı haline getirecektir. Güvenle şarkı söylemenin anahtarı ise kendi sesinizi bulmak ve kimseyi taklit etmemektir.

Sesinizi bulduktan sonra, o aralıkta rahat olana kadar tekrar tekrar pratik yapın. Ustalaşana kadar birkaç şarkı üzerinde çalışabilirsiniz. Daha fazla beceri kazanmak için bir vokal koçundan birkaç şan dersi alabilirsiniz.

Eğer bu yazıyı faydalı bulduysanız arkadaşlarınızla paylaşın. Bunun gibi içeriklerden haberdar olmak için bizi Instagram ve Facebook sayfamızdan takip edin. Yazıya eklemek istedikleriniz varsa yorum bırakabilirsiniz.

2 Yorumlar

Yorum bıraktığınız için teşekkürler!

  1. Hocam öncelikle teşekkürler 👏👏👏eksiksiksiz 11 önerinizi okudum geçmiş senelerim geldi aklıma sesle ilgili kendime önyargı yapmakta zirve yapıyordum birçok müzikle ilgili arkadaşlarımın ortamında bulundum bir kerede olsun azıcıkta bişe olsa mırıldanmazdım onların yanında şarkı söylemek benim ne haddime der gibi kendimi küçümseyerek müzikle olan hevesimi kırıp geçirirdim ama yıllar sonra önyargımın önüne geçebildim ama şunuda söylemem gerek şan dersi almam şart bir çok arkadaşımla müzikle alakalı sohbetlerimiz de bu bilgileri kimse paylaşmıyo yada onlarda bilmiyo sadece bir arkadaşım bana dediği bilgi senin ses tonun tenor sen hepsini söyleyebilirsin aslında senin sesin bizden daha iyi demişti çok şaşırmıştım ama eğitim almam gerek çok geçte olsa şimdi stüdyoda kayıt aşamasındayım bunları Okuyup tamamlayıp yayınlandıktan sonra durumuma bakıcam başarılı olursam devam 🤗🤗🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Enes 🙋‍♀️ Çok geç gördüğüm için kusura bakma. Yazıyı faydalı bulup yorum bırakmana sevindim. Kendinle ilgili ön yargını yenmek ve sesinle ilgili özgüven kazanman atabileceğin en büyük ve en güzel adımdı zaten. Gerisinin çok iyi geleceğinden eminim. Projelerinde başarılar diliyorum. Yardım edebileceğim bir konu olursa mutlaka yine yaz.🤗

      Sil
Daha yeni Daha eski