Spotify’daki Yapay Dinlemeler ve Çalma Listeleri Kariyerinizi Bitirebilir!

Bu yazıda Spotify’ın beyanları ile kendi tecrübelerimi size aktarıyorum. Yaşadıklarımdan ve okuduklarımdan sonra bu konunun Spotify tarafından ne kadar ciddiye alındığını gördüm ve artık ben de çok ciddi bir konu olduğunu anlamış bulunmaktayım. Size de önerilerimi dikkate almanızı tavsiye ederim. Daha fazla uzatmadan direkt konuya giriyorum. 

3. Taraf Hizmetleri Yasal Değil

Öncelikle şu net belirtiliyor;

Stream garantisi veren ücretli 3. taraf hizmetleri yasal değil.
Ödeme karşılığında stream yapan üçüncü taraf promosyon hizmetleri, Spotify’ın şartlar ve koşullarını ihlal ediyor ve bu servisleri kullanmak müziğinizin Spotify'dan kaldırılmasına bile neden olabilir.

Bu servislere katılmanın sonuçları

Spotify, dinlemelerin yapay olup olmadığını yani gerçek dinleyiciler tarafından veya 3. Parti bir yazılım, bot vb uygulama veya listelerle gerçekleştiğini tespit edebilen bir algoritmaya sahip. Yani bu algoritmayı yaratan mühendisler bu tip manipülasyonları her an tespit etmekle görevli. İçeriklerin manipüle edildiğini belirlediğinde veya bu konuda uyarıldığında, telif ücretlerinin kesilmesini, dinleme sayılarının düzeltilmesini (-ki bu benim tecrübe ettiğim kısım) ve sanatçının veya şarkının popülaritesinin listelere doğru bir şekilde yansıtılmasını sağlayacak önlemler alıyorlar. Spotify, manipüle edilmiş içeriği platformdan kaldırma hakkına da sahip.


Spotify yapay streaming’lere karşı nasıl koruma sağlar?

Yapay stream, otomatik işlemler (botlar veya komut dosyaları) kullanarak Spotify'ı manipüle etmeye çalışmak dahil olmak üzere, gerçek kullanıcı dinlemelerini yansıtmayan dinlemelerdir.

Spotify hak sahiplerine olabildiğince adil bir şekilde ödeme yapmayı ve böylece sanatçılara sanatlarından kazanarak yaşama fırsatı vermeyi misyon edinmiş ve bu konuyu çok önemsiyor. Çünkü gayri meşru bir dinleme, diğer tarafta dürüst, çalışkan sanatçıların etkilenmesi anlamına geliyor.

Peki yapay stream servislerini nasıl tanıyacağız?

Bunu ben maalesef tecrübeyle tanıdım ve size aktarıyorum. Algoritmanın dikkatini çekmek için şarkının yayına girdiği ilk 24 saatin önemli olduğunu bildiğimden ismini vermek istemediğim bir playlist sahibiyle şarkı yayına girdikten 1-2 saat sonra listeye eklemesi için anlaştım. Tabii ki bu ücretli bir servis. Ertesi gün normal değerlerin üzerinde bir stream vardı. Bir sonraki gün sayı daha da katladı. İlk 24 saat olayının işe yaradığını düşündüm. Yayından önce editör listeleri için tanıtım formunu da doldurmuştum. Bu yüzden editör listesine almaları için algoritmayı tetikleyebileceğimi sandım. Fakat 3 ya da yanılmıyorsam 4. gün dinleme rakamlarında ciddi bir düşüş oldu. Sonraki 2 hafta boyunca dinleme sayıları örneğin 400 artıyorsa ertesi gün 300 düşüyor şeklinde ilerledi. Ben durumun neden kaynaklandığını o an anlamadım tabiiki. Çalma listesinin sahibine sordum bu konuyu. Şöyle bir cevap verdi. Spotify platinium hesap sistemi açmış-ta deneme aşamasındaymış, farklı hesaplardan gelen streamleri saymıyormuş-ta onları düzeltiyormuş :) muş muşta muş muş 🙂 İnanırsan... Tabi içime kurt düşünce araştırdım ve işte gerçek durum bu. Böyle bir servisle çalıştığınızda -ki bence ödemeli bir servisle de çalışmayın zaten, kitle kazandırmak adına hiçbir faydaları yok - bakacağınız şeyler şunlar olmalı;

  • Dinlemelerin aniden ve katlanarak ilerlemesi
  • Dinlemelerin geldiği ülke/şehirler. (Buffalo, Ashburn, New York, Miami, Milan...vb özellikle Buffalo, Phoenix konumları ağırlıklı olmak üzere ve birkaç Avrupa şehirleri)
  • Dinlemelerin tek kategoriden gelmesi
  • Rastgele günlerde yüksek sayıda dinleme gelmesi, bazı günlerde belirgin şekilde az gelmesi.

Yukarıda saydığım durumları istatistiklerinizde görüyorsanız girdiğiniz listeden çıkın hatta mümkünse hiç girmeyin derim. 300-500lirayı çöpe atmak tüm müzik kariyerinizi, editör listesine girme şansınızı veya binlerce lira prodüksiyon masrafı yapıp kaydettiğiniz şarkıyı çöpe atmaktan iyidir. 

Peki listeye girmeden önce bunu anlamanın bir yolu yok mu? 

Var tabii...Girmeyi düşündüğünüz listede bulunan sanatçıların profillerine girip 'hakkında' kısmına bakın. Sanatçının biyografi yazısının sol tarafında en çok dinlenen şehirler belirtilmektedir. Takipçi sayısı ile dinleme sayısını da karşılaştırıp mantıklı bir oran arayabilirsiniz. İşte size bir örnek;



Bu müzisyen arkadaşımızın profiline bakarak şunları görebiliriz;
  • Türkiye'de kendi bulunduğu şehrinden başka hiçbir şehirde bu arkadaşı dinleyen yok(!)
  • Dinleyicilerinin büyük kısmı Amerika şehirlerinde yaşıyor(?!)
  • 139 takipçiyle aylık 17.750 dinlemeye sahip.
Sonuç; Bu müzisyen arkadaşımız hem bulunduğu listenin gazabına uğramış hem de kendisi de bizzat bulunduğu şehirde dinleme sayılarını manipüle ediyor/ettiriyor.

Bir tane de sağlıklı, organik bir sanatçı profili örneği verelim;


Konuya bir de şu yönden bakın!

Tüm bunlardan sonra varmak istediğim bir nokta var. Şarkımız yayınlandığında çok dinlensin, o sayılar binleri, on binleri bulsun hepimiz çok istiyoruz evet ve bunun da hissettirdiği çok güzel duygular var kabul ediyorum. Diğer yandan dinleme sayısına göre elde edilecek bir kazancın peşindeyiz. Bu tarz servislere katılırken bunların peşinde olduğumuzu biliyorum ama bir de şu yönden bakın; taşıma suyla değirmen dönmez. Yani çıkardığımız her şarkıda, dinlenmelerini sürdürmek için potansiyel kitlemizle alakası olmayan bu tarz listelere, tüm risklere rağmen sürekli para veremeyiz. Ya da ne kadar verebiliriz? Listeden çıktığı anda duran bir stream çöpe atılmış para, kötü yapılmış bir tanıtım ve sadece kendi kendimizi kandırdığımız yani egomuzu okşayan bir aldatmacadır. Nasıl ki piyasaya çıkan bir ürünü belli bir hedef kitleye pazarlıyorlar, bizim de müziğimizi belirli bir hedef kitleye pazarlamamız yani tanıtmamız gerekir. Bize doğru bir dinleyici kitlesi kazandıracak listelerde, kanallarda bulunmamız veya bu amaçla tanıtım yapmamız gerekir. Belli bir kitle oluşturabilirsek o zaman organik ve sürdürülebilir bir şekilde dinleme sayılarımızı ve kitlemizi büyütmemiz mümkün.


Peki hedef kitleniz kim, biliyor musunuz? Sizin müziğiniz kimlere hitap ediyor?

Tanıtımınızı planlayabilmek ve gireceğiniz listeleri, kanalları araştırıp seçebilmek için önce bu soruları yanıtlamanız gerekiyor. Hedef kitlenin belirlenmesi ile ilgili ise size şu yazım yardımcı olacak. Okumaya devam edin derim.

👉Sizin Müziğiniz Kimlere Hitap Ediyor? Niş Pazarlama ile Hedef Kitlenizi Nasıl Belirlersiniz?

Umarım bu çok riskli gördüğüm ve aslında haksız kazanç olduğunu da düşündüğüm Spotify stream ve playlist konularında sizi aydınlatabilmişimdir. Burada paylaştıklarımda hatalı bulduklarınız varsa veya kendi deneyimlerinizi paylaşmak isterseniz yorumlara yazın lütfen. Hem benim hem okuyan herkes için yorumlarınız çok değerli. Sonraki yazıda buluşmak üzere...



2 Yorumlar

Yorum bıraktığınız için teşekkürler!

Daha yeni Daha eski